Egyházközösség

 
1332-ben már volt Apcon római katolikus templom, ugyanis szerepelt a pápai tizedjegyzékben. A hagyomány szerint először az öregsekrestyét használták templomként, majd fölépült a szentély, és még később a hajó. 1720 körül Szent István király tiszteletére emelt templomot, 1732-ben pedig jól felszerelt kőtemplomot említenek az iratok. 1746-ban canonicavisitatio István király tiszteletére szentelt templomról tesz említést, mely jó állapotú. Ebben az időben két oltára van a templomnak, az apci hegyen pedig kis külön kápolna állt, melyet egy remete gondozott.1749-től már három oltára van, a haranglábat a templom kerítésére építették rá. A kápolna ekkor már romos állapotban volt.
 
1782-ben a Heves megyei közigazgatási iratok kimutatják, hogy a plébániát 9 éve állították fel. Kegyura Grassalkovich. Négy harangja közül egy, az 1657-es ma is megvan. A fő oltáron Szent István király képe márványozott díszes keretben. A templom1kisoltárt a gyermek Jézust ölében tartó Mária szobra díszíti. Szószéke fából készült és szépen festett. A templom ötvöstárgyait is felsorolja a canonicavisitatio. 1830-ban egy villámcsapás által okozott kárral kapcsolatban említik a templomot. 1844-ben a hívek a hegyen épített kápolna rendbehozatalát határozzák el. Ugyanott kálváriát is felállítottak. Ma már sajnos egyik sem látható. A templomot 1928-ban renoválták.
 
Jellege:  szabadonálló, gótikus eredetű épület, mely a XVIII. Században nyerte el mai végleges formáját. Tornya 1800 körüli. Körülötte középkori eredetű kőfal.
 
Külső:   Homlokzatán a középrizalitban kőkeretes szemöldökgyámos kapu, e felett íves záródású ablak. A homlokzat szélein saroktámpillérek. Homlokzati főpárkánya felett kezdődik az 1800 körüli évekből való félkörös ablakokkal díszített, órapárkányos, sátortetős torony. Egyhajós épület, oldalain támpillérekkel. Szentélye a szabálytalan nyolcszög három oldalával zárul. Északi oldalához csatlakozik az öreg, félnyeregtetős sekrestye. Északi oldalán egy ablaknyílás, déli oldalán három nagy és egy kisméretű ablak és egy nyeregtetővel fedett, ablakkal ellátott toldaléképítmény.Ez az úgynevezett új sekrestye, a XIX. Századból való. Szentélyrésze nyílástalan. A templom fedése nyeregtetős megoldású,a szentély felett sátortetős.
 
Belső:  Jellege XVIII. Századi, barokk. Előtérrel kezdődik, felette kihasasodó barokk mellvéddel ellátott kórus. Utána következik a két csehsüvegboltozatos hajó, azután a fiókos boltozatos szentély. Északi öreg sekrestyéje fiókos dongás.
A tetőszerkezet alapján két építési korszak állapítható meg. Az öregsekrestye és a szentély boltozata jóval alacsonyabb,mint a később épült hajóé. Ezért a régi rész köré magas falazást vontak, hogy egységes fedélszéket kaphasson a templom.
 
 
 
Berendezés:  Főoltára Louis XVI stílusú, a XVIII. Század végéről való.
 
Szószék rokokó, mellvédjén, ajtaján és tetején rocaille díszítmények láthatók.
 
Harangján a következő szöveg:” Inhonorem S. StephaniRegisin APCS.”
 
(másodlagos helyén van az apci templomban)
 
(Készült a Heves megye műemlékei c. könyv alapján) 
 
 
Szentmisék rendje:
 
téli időszak nov.1.-márc.31.
 
Szerda: 16.30
 
Szombat: 9.00
 
Vasárnap: 9.45
 
Nyári időszak: ápr.1.-okt. 31.
 
Szerda: 17.30
 
A hétköznapi misék előtt fél órával ügyintézési és gyónási lehetőség.
 
Egyéb ügyintézés elérhetőség: 37/358-949
 
Varga József plébániai kormányzó
 
1655507_731895796830040_1536771249_o