Földrajzi elhelyezkedés

Apc Heves megye nyugati részén, a Zagyva folyó völgyében, a folyótól keletre, Hatvantól 18 km-re fekvő település. A Zagyva völgye észak-déli futású szerkezeti árokban helyezkedik el. Legnagyobb tengerszint feletti magassága 180 méter. Magaslatai a Kopasz- és Somlyó hegyek. A területen a Zagyva folyó, valamint a Szuha és a Tolvajló patakok folynak át.

A Zagyva árvizek ellen védő gátakkal szegélyezett. A talajvíz 4 méter alatti, csekély hozamú artézi kutakkal rendelkezik.

A “szénterület” határán fekszik, kő (andezit), kavics és homoklelőhely található a község határában. Talaja humuszos, homokos réti öntéstalaj, illetve löszös üledékes laza csernozjom barna erdőtalaj. Természetes növényzetét ártéri ligeterdő maradványok, cseres és gyertyános tölgyesek alkotják. Az ártereket rétek kísérik.

Települési adatok

Közigazgatás
Ország Magyarország
RégióÉszak-Magyarország
MegyeHeves
JárásHatvani
Jogállásközség
PolgármesterJuhász István
Irányítószám3032
Körzethívószám37
Népesség
Teljes népesség2453 fő (2015. jan. 1.)[1]
Népsűrűség126,93 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület20,46 km²
IdőzónaCETUTC+1
Elhelyezkedése
Apc pozíciója Magyarország térképén

é. sz. 47° 47′ 46″, k. h. 19° 41′ 23″

Koordinátáké. sz. 47° 47′ 46″,k. h. 19° 41′ 23″

 
 
Apc pozíciója Heves megye térképén

Látnivalók

 

Somlyó

A Mátra hegyvonulat DNy-i nyúlványa, 397 m magas. Különleges növényei: az árvalányhaj, tavaszi hérics, nagyezerjó fű, apró nőszirom, jankatarsóka. Állatai: muflon, vaddisznó, pannongyík, farkasalmalepke, kardoslepke, erdei pityer.


 

Széleskő (bányató)

A bányató a Somlyó és a Nagy Hársas hegyek közti nyeregben helyezkedik el. 1870-es évektől kőbánya volt ezen a területen. Jó minőségű andezit követ bányásztak, amit útépítésre használtak fel. Egy robbantás alakalmával a környező források közül az egyik elöntötte a bányát, és azóta a magas falakkal körülvett tó a környék egyik legkeresettebb pihenő helye. 2000-ben a Széleskőt és környékét tájvédelmi körzetnek nyilvánították.


 

Szent-Ivány kastély

1876-ban építtette Szent-Ivány Farkas az „úrilakot”, ahol jelenleg a művelődési ház és könyvtár található.